‘Weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen’.
Soms ben je de leraar/leider die je wilt zijn en soms ben je de leraar/leider die je liever niet wilt zijn. Vaak hangt dat samen met situaties, waarin we niet precies weten wat we moeten doen.

En toch is het in pedagogische zin van belang dat je altijd een perspectief hebt in (onvoorspelbare) pedagogische situaties. In deze masterclass leer wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen, én hoe je de verantwoordelijkheid voor wat er speelt, kunt delen met je leerlingen.

Luister ter voorbereiding naar de nieuwe podcast van Marcel: ‘Het mysterie van de goede leraar”.
https://centrumpedagogischcontact.nl/podcast/ (ook te beluisteren op alle podcastkanalen: ITunes, Spotify, etc.)

Marcel van Herpen werkt voor het Centrum Pedagogisch Contact (www.centrumpedagogischcontact.nl)
Marcel is auteur van publicaties zoals “Ik, de leraar”, “Wij, de leraar”, “Wij zijn Leiders” en “Ik, de coach”.

Zijn CV, boeken, podcasts, films, colleges, Tv-uitzendingen, spreuken en artikelen zijn te vinden op www.marcelvanherpen.nl

Dit is de Zoom-link voor 3 februari 2021 / 19.00-21.00 uur:

https://us02web.zoom.us/j/87339056330?pwd=UXRnS1k0LzRleHNPVkFHTEoyeU1rZz09
Passcode: 258840

Toe aan een nieuwe uitdaging? Altijd al willen weten of onderwijs iets voor jou is?
Hoewel het tekort aan docenten in onze regio nog niet zo nijpend is als in de Randstad, zijn ook wij op zoek naar nieuwe collega’s. Niet alleen jonge mensen die net van de lerarenopleiding komen, maar zeker ook mensen met werkervaring buiten het onderwijs zijn voor ons potentiële nieuwe teamleden.

In de afgelopen jaren hebben de projecten RAL (Regionale Aanpak Lerarentekort) en RAP (Regionale Aanpak Personeelstekort), in samenwerking met school-instellingen in de regio West-Brabant, vele geïnteresseerden de kans gegeven om het docentschap in de school te ervaren.

Dit schooljaar is niet alleen het aantal deelnemende schoolbesturen uitgebreid maar ook het aanbod aan kennismakingsmogelijkheden verbreed. Dat betekent dat we ook geïnteresseerden in ondersteunende functies voorzien van de juiste informatie.

 

Op maandag 8 februari 2021 organiseren de samenwerkende scholen voor vo en mbo in samenwerking met Fontys en Tilburg University een digitale bijeenkomst voor iedereen die zich geheel vrijblijvend wil oriënteren op het beroep van de docent of een ondersteunende rol.

Livestream op 8 februari 2021 om 19.30 uur

Aanmelden

Werken in het onderwijs, iets voor jou?

Wil je werken aan de ontwikkeling en de toekomst van onze jongeren? En overweeg je een overstap naar een baan in het Voortgezet Onderwijs of het Middelbaar beroepsonderwijs? Dan heb je vast allerlei vragen.

Tijdens de live-uitzending op dinsdag 23 februari om 19.30 uur geven de samenwerkende scholen voor voortgezet onderwijs  en MBO uit de regio West-Brabant in samenwerking met Fontys en Tilburg University jou een beeld van het onderwijsveld, uitleg over de verschillende oriëntatiemogelijkheden op het docentschap en ook welke routes er voor jou mogelijk zijn om daadwerkelijk in het onderwijs te gaan werken. Kortom we geven je informatie waarmee je je verder kunt verdiepen in een mogelijke carrièreswitch. Er is ook ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Simone Bekema nam in het afgelopen schooljaar deel aan het High Potentials traject:

‘De wens om het bedrijfsleven te verruilen voor het onderwijs had ik al heel lang. Het leek me een behoorlijke overstap. Als docent ben je toch verantwoordelijk voor een stukje in de opvoeding van kinderen. Ik wilde zeker weten dat ik het zou kunnen en dat ik het ook zo leuk zou vinden als dat ik dacht dat ik het vond.

Wat dat betreft was het ‘High Potentials voor de klas’ project net dat zetje dat ik nodig had. Het heeft me een beter en scherper beeld gegeven van het vak docent. De laatste ervaring die ik met docenten heb stamt uit mijn eigen schooltijd en dat is toch alweer een tijd geleden. Ondertussen is er een hoop veranderd. Door mee te kijken, in het begin live en later online, bij diverse lessen kreeg ik een goed beeld van het vak.

Dat we online verder moesten vanwege de coronamaatregelen, vond ik in eerste instantie jammer. Later zag ik er ook de voordelen van in. Met de hele groep tegelijk een les volgen en ondertussen uitleg krijgen over waarom een docent iets doet of juist niet, bijvoorbeeld. Dat had live nooit gekund, maar heb ik wel erg waardevol gevonden. Ik heb zelfs een online les voorbereid en gegeven aan de groep. Erg leuk om te doen.

Dit project heeft me net dat zetje in de rug gegeven en inmiddels heb ik me dan ook aangemeld voor de lerarenopleiding. Ik kijk er erg naar uit!’.

Aanmelden voor de live uitzending kan via de website:

https://www.dongemondcollege.nl/nieuws/livestreamwerkeninhetonderwijs/

 

 


Carrière switch! Heb je een universitaire master en overweeg je een overstap naar het onderwijs?

Met ingang van september 2021 biedt Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) voor een aantal vakken* een opleiding aan voor het behalen van een 1e graads bevoegdheid.
Hiermee ben je bevoegd om les te geven aan de bovenbouw van havo en vwo. Je bent direct ook bevoegd voor het 2e graads lesgebied; onderbouw van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Of dit voor jou mogelijk is, is afhankelijk van het vak waarin je bent afgestudeerd. Het dient natuurlijk wel aan te sluiten bij het middelbare schoolvak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen.

De opleiding is flexibel en ‘blended’ van opzet. Voor een deel is het scholingstraject online vormgegeven, afgewisseld met fysieke trainingsdagen en workshops. Tijdens de opleiding moet je een docentenaanstelling van minimaal 0.4 fte hebben en verzorg je 8 lessen of meer in het vak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen, in het 1e graads, -en soms ook 2e graads vakgebied. Er vindt nauwe afstemming plaats tussen de school en FLOT over de invulling en begeleiding tijdens je studie en werk. Afhankelijk van je studie en werkervaring duurt de opleiding maximaal twee jaar.

Wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor dit scholingstraject wordt uitgelegd in een online voorlichtingsbijeenkomst op 11 mei, met veel ruimte voor het stellen vragen en uitwisseling van ervaringen.
Dus heb je een universitaire master en overweeg je een overstap naar het onderwijs, schrijf je dan in. Deelname aan deze online voorlichtingsbijeenkomst is gratis.
Je aanmelden kan via de volgende link: https://forms.office.com/r/q9MtVt3unC

De voorlichtingsbijeenkomst is digitaal met een live-stream vanuit de studio van Fontys Educatief Centrum in Eindhoven
Datum: 11 mei 2021
Tijd: 19.00 tot 20.00 uur

Voor extra informatie of vragen kun je mailen naar Astrid Oomens, a.oomens@fontys.nl

* Vakken: Engels, Frans, Duits, Biologie, Geschiedenis, Aardrijskunde
Voor de bèta vakken kun je voor een vergelijkbaar traject terecht bij de universiteit van Eindhoven (ESoE) https://www.tue.nl/universiteit/faculteiten/eindhoven-school-of-education/
Voor Nederlands, Maatschappijleer, Economie en Filosofie kun je terecht bij de universiteit van Tilburg (ULT) https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/masteropleidingen/lerarenopleiding

Door de uitbraak van COVID-19 zijn veel professionals gaan nadenken over hun loopbaan. Vooral de Horeca en evenementen-branche zijn hard getroffen. Ben jij toe aan een carrière switch of overweeg je een loopbaan als (hybride) docent? Dan is dit webinar interessant voor jou! Tijdens het webinar zullen we je informatie geven over de lerarenopleiding Dienstverlening en Producten. In deze opleiding neemt loopbaanoriëntatie een centrale plek in, zo laat je op basis van realistische opdrachten je leerlingen kennis maken met allerlei beroepen. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen. Ontdek meer over deze opleiding en meld je nu aan voor dit webinar, dat plaatsvindt op 18 mei om 10:00u!

Link PR video: https://fontys.mediamission.nl/Mediasite/Play/570049777d4445b1b62e3250d77f1db61d

Aanmeldlink webinar: www.edu.nl/jenbu

Als je als docent in het vo of mbo werkt kan een docentstage bijdragen aan jouw ontwikkeling als onderwijsprofessional. Er zijn in de regio West-Brabant mogelijkheden.

Stage lopen op een basisschool kan zorgen voor een sterkere verbinding tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Intensievere samenwerking en leren van elkaar kan daarbij helpen. Geïnteresseerd, schrijf je voor 1 oktober 2021 in:

https://forms.office.com/r/EyNJJaLGpC

Stage lopen bij een bedrijf kan zorgen voor actuele kennis over je vakgebied. Tevens bouw je zo een relatienetwerk op. Of misschien wil je vrijblijvend eens een kijkje nemen? Geïnteresseerd, schrijf je schrijf je voor 1 oktober 2021 in:

https://forms.office.com/r/30wRr6FtDg

Het betreft een stage van 3 dagen, de stage vindt plaats tussen oktober 2021 en maart 2022.


Een gastles verzorgen, meerdere workshops geven, projectgroepjes begeleiden? Wie weet zie je een hele lessenreeks wel zitten. Jij mag kiezen! Naast je baan in het bedrijfsleven kan je prima een steentje bijdragen aan het onderwijs: in hybride vorm. Een win-win voor jouw carrièremogelijkheden en ontwikkeling.Voor onderwijs en bedrijfsleven waartussen actuele kennis en ideeën circuleren. Zo is onderwijs actueel en krijgt het bedrijfsleven iemand met trainingsvaardigheden.

Wil je als bedrijf meer info rondom de mogelijkheden van hybride docentschap kijk dan live mee die avond!

Informatie en aanmelden webinar
Wil je meer informatie en heb je vragen over de mogelijkheden om als Hybride docent aan de slag te gaan of vind je het leuk om gastlessen te verzorgen? Meld je nu aan via de volgende link:
https://forms.office.com/r/kUNj702mMA

Heb je nu al vragen of wil je meer informatie, mail dan naar Paul Dirckx, p.dirckx@fontys.nl

Bezoek de online Open avonden op 2, 3 en 4 november van Avans Hogeschool. Ieder avond geeft de opleiding Leraar Basisonderwijs om 19 uur een online presentatie.

Meld je vooraf aan op de website van Avans Hogeschool.

Maak kennis met de (inter)mationale opleidingen van Tilburg University en stel je vragen aan studenten, docenten en studieadviseurs.

OPLEIDEN TOT BEWUSTE GELETTERDHEID

Op woensdag 10 november organiseert het Tilburg Center of the Learning Sciences (TiCeLs) een ontwikkelingsdag voor docenten Nederlands met als thema ‘Opleiden tot bewuste geletterdheid’. In drie workshops verbinden vakdidactici samen met de deelnemende docenten wetenschappelijke inzichten over het schoolvak Nederlands met de praktijk. De bijeenkomst vindt plaats van 16:00 tot 20:00 op Tilburg University en een diner is inbegrepen.

Opleiden tot bewuste geletterdheid is het uitgangspunt van het meesterschapsteam Nederlands dat al jaren pleit voor een vernieuwende visie op het schoolvak. Het houdt in dat leerlingen een bewuste taalvaardigheid en literaire competentie ontwikkelen, waarbij vaardigheden in verband staan met inzicht in en kennis van de Nederlandse taal, literatuur en communicatie.. Tijdens de ontwikkelingsdag willen we in interactie met de deelnemende docenten verkennen welke mogelijkheden er zijn om in de verschillende domeinen van het schoolvak deze bewuste geletterdheid tot stand te brengen bij leerlingen.

In de interactieve workshops presenteren we de deelnemers inspirerend lesmateriaal dat we in vakdidactisch onderzoek ontworpen hebben. Daarnaast willen we samen met de deelnemers nieuwe, direct toepasbare lessen ontwikkelen met het oog op bewuste geletterdheid. De workshops worden geleid door experts op het gebied van schrijfvaardigheden (Janneke van der Loo), grammaticaonderwijs op basis van taalkundige concepten (Jimmy van Rijt) en literatuuronderwijs (Renate van Keulen en Sander Bax). Tijdens het diner is er tijd om ideeën uit te wisselen met de vakdidactici en andere deelnemende docenten.

Wil je een inspirerende dag beleven samen met collega’s van verschillende scholen en vakdidactici van Tilburg University? Meld je dan aan door een mail te sturen naar Ticels@tilburguniversity.edu onder vermelding van ‘Ontwikkelingsdag bewuste geletterdheid’, je naam en de naam van je school. De kosten zijn 175 euro per persoon, inclusief diner.