Herintreder – Speciaal onderwijs

Kom een dagje meelopen op een basisschool of in het speciaal onderwijs en ontdek of het beroep leerkracht bij jou past!

Terug naar het onderwijs?

Ben je in het bezit van een onderwijsbevoegdheid, maar heb je al een aantal jaar niet meer voor de klas gestaan? Ooit afscheid genomen van het onderwijs, maar nu toch weer aan het nadenken om terug te keren?

Door het lerarentekort is er volop werkgelegenheid. Het speciaal onderwijs kan jouw kennis en ervaring goed gebruiken! Jouw onderwijsbevoegdheid blijft namelijk geldig.

Juf Ingrid werkt in het speciaal onderwijs

Het leek of ik thuis kwam. Hier heb ik ooit voor geleerd.

Het leek of ik thuis kwam. Hier heb ik ooit voor geleerd.

Juf Ingrid

Herintreder Ingrid vertelt..

Na 15 jaar vond Ingrid haar passie voor het onderwijs weer terug. Het begint tenslotte toch bij de kinderen… Elke dag ziet ze als een uitdaging en ze wil het zo goed mogelijk doen. Ze geeft nu les aan groep 6 op speciaal onderwijs De Koperakker.

Ik vond toen dat men teveel op z’n eigen eilandje werkte en dat men te weinig geïnteresseerd was in de werkwijze van collega’s onder elkaar.

Ik ben zelfstandig ondernemer geworden in diverse richtingen: een kinderdagverblijf, een kinderkapsalon en een evenementenbedrijf.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mijn bestemming nog niet gevonden had. Ik was constant op zoek naar nóg meer voldoening in mijn werk. Toen ik uiteindelijk helemaal niet meer blij was met het werk wat ik deed (inmiddels “administratief”) heb ik bij toeval gereageerd op een advertentie van een detacheringsbureau en kwam ik “per ongeluk” in het speciaal onderwijs terecht.
Het leek of ik thuis kwam. Hier heb ik ooit voor geleerd. Kinderen zich zó veilig laten voelen dat het leren een leuke ervaring wordt.

“Juf, je weet dat ik dit het aller moeilijkste vind om te zeggen, want ik vind jou niet altijd leuk en jij mij ook niet, maar jij luistert wel echt naar kinderen”.
Kinderen mogen alles tegen mij zeggen zolang ze maar “netjes” praten. Ik ben altijd bereid te luisteren naar de andere kant van het verhaal. Wederzijds respect vind ik het belangrijkste dat er is en dat weten de kinderen van mij.

Waar begin je?

Er zijn diverse openstaande vacatures in het speciaal onderwijs. Om te ervaren hoe het is om weer in het onderwijs te werken, kan je – op eigen initiatief – een paar dagen meelopen op een school bij jou in de buurt. Als je weer aan de slag gaat op een school, kun je mogelijk wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld via bijscholing of coaching. Het schoolbestuur waar jij gaat werken kan via de subsidieregeling tegemoetkoming herintreders primair onderwijs hiervoor financiële steun aanvragen. Vervolgens wordt samen bepaald voor welke activiteiten deze subsidie wordt ingezet.

Leerlingen in het speciaal onderwijs

Twijfel je nog?
Meld je dan aan voor een meeloopdag op een basisschool, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn.

Volg RAP voor de klas via

Primair Onderwijs en Speciaal Onderwijs

Volg RAP West-Brabant via

Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs

© Copyright - RAP West-Brabant - ontwikkeld door FHost - privacy policy
Geverifieerd door MonsterInsights