Student of Scholier – Basisonderwijs

Kom een dagje meelopen op een basisschool of in het speciaal onderwijs en ontdek of het beroep leerkracht bij jou past!

Maak jij het verschil?

Je zit nog op de middelbare school of volgt een MBO-opleiding en je denkt er over om als leerkracht in het basisonderwijs te gaan werken?

Goed idee! Dit betekent dat je houdt van afwisseling, het leuk vindt om met kinderen te werken en echt iets voor hen wil betekenen. Of je nu werkt met kleuters die voor het eerst de basisschool in komen, leerlingen die in groep 3 voor het eerst leren lezen, leerlingen  die in groep 5 en 6 over de wereld na gaan denken of de leerlingen in groep 8 die zich voorbereiden op de middelbare school, als leerkracht kun je voor de leerlingen echt het verschil maken!

Er is veel vraag naar enthousiaste leerkrachten in West-Brabant. Na je studie kun je dus direct aan de slag als juf of meester. In West-Brabant is altijd wel een school die bij jou past!

Hoe is het om leerkracht te zijn in het basisonderwijs?

Laat je inspireren door de verhalen van juf Fleur en meester Jasper. Zij vertellen jou hoe het is om als leerkracht op een basisschool te werken. Wat maken ze mee op een dag, waar lopen ze tegen aan en wat vinden ze zo mooi aan het beroep?

Ontdek zelf dat leerkracht het mooiste vak is dat er is! Geen dag is hetzelfde. Je geeft les aan leerlingen met verschillende karakters en draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen. Je laat ze groeien en je haalt het beste in ze naar boven.

Fleur is juf bij de kleuters.

Benieuwd naar haar dag?
Bekijk hier de video’s

Meester Jasper geeft les aan groep 7.

Benieuwd naar zijn dag?
Bekijk hier de video’s

Hoe word ik leraar in het basisonderwijs?

In West-Brabant kun je bij Avans Hogeschool in Breda de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs volgen. Dit wordt ook wel de Pabo genoemd. Je kunt de opleiding volgen in voltijd of in deeltijd. Na het behalen van de opleiding draag je de titel Bachelor of Education.

Om te kunnen starten met de opleiding moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen. Deze kun je vinden op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Neem deel aan de open dagen en het proefstuderen die de hogeschool organiseert. En loop ook zeker een dag met een student mee om te kijken of de Pabo bij je past.

Antwoord op je vragen

Ga zelf op onderzoek uit of werken in het onderwijs bij jou past. We geven je graag een aantal tips:

  • Ga in gesprek met je familie, vrienden en bespreek het met je decaan. Zij kennen jou goed. Zien zij jou straks al voor de klas staan?
  • Er zijn verschillenden testen die je online kunt doen, zoals deze zelftest leraarschap.
  • Loop een dagje mee op een basisschool in West-Brabant. Link naar meeloopdagen
  • Ga naar de open dagen van Avans Hogeschool, maak gebruik van proefstudeer- en meeloopdagen. Je komt zo in contact met studenten die voor dezelfde keuze hebben gestaan als jij.
  • Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan via het landelijk onderwijsloket.
  • Volg @RAPvoordeklas op Instagram om meer te weten te komen over het beroep leerkracht.

Dat ligt aan je eigen ambitie. Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden. Je moet hiervoor wel studies gaan volgen. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien als taal- of rekencoördinator, stagecoach, bouwcoördinator, intern begeleider of directeur van een basisschool.

Ja, dat is mogelijk. Of het verstandig is hangt af van de aard en mate van dyslexie die je hebt. Er zijn tijdens de opleiding faciliteiten waar je mogelijk gebruik van kunt maken als je dyslexie hebt. Belangrijk is dat je dit bij je opleiding ook aangeeft.

Momenteel is er inderdaad een lerarentekort. Dit betekent dat je na het behalen van je lesbevoegdheid een mooi uitzicht hebt op een baan. Uit onderzoek blijkt dat het tekort de komende jaren verder zal oplopen. Onder andere omdat veel leraren met pensioen gaan en parttime werken. De vraag naar basisschoolleerkrachten wordt de komende jaren alleen nog maar groter.

De salarissen van het basisonderwijs staan vastgelegd in de cao van het primair onderwijs. In de huidige cao lopen ze uiteen van € 2.678,- tot € 5.990,- bruto per maand. Deze maandsalarissen zijn exclusief het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering en voor iedereen geldende toelagen. Kijk voor meer informatie op het landelijk onderwijsloket.

Twijfel je nog?
Meld je dan aan voor een meeloopdag op een basisschool, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn.

Wil je weten hoe het echt is om leerkracht te zijn?

Is het beroep leerkracht écht iets voor jou? Je ontdekt het onder andere door het lezen van de themapagina’s en interviews. Hierin zijn verschillende thema’s binnen het beroep uitgelicht. Daarnaast zijn verschillende studenten en leerkrachten geïnterviewd over hun ervaringen in het vak. Je leest er alles over!

Meester Yordi

Altijd al willen weten hoe het is om voor de klas te staan tijdens…

Meester Jasper

Jasper legt je alles uit over hoe je creatief les kan geven, zodat…

Juf Sanne

Sanne geeft je duidelijke antwoorden over wat lesgeven…

Op zoek naar een andere functie in het onderwijs?

Volg RAP voor de klas via

Primair Onderwijs en Speciaal Onderwijs

Volg RAP West-Brabant via

Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs

© Copyright - RAP West-Brabant - ontwikkeld door FHost - privacy policy
Geverifieerd door MonsterInsights