Versterk het onderwijs als zij-instromer in West-Brabant.

Volg gratis de cursus “Zin in Lesgeven”.

Voor de VO en MBO scholen in de regio Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom, Raamsdonkveer en Baarle Nassau zoeken wij mensen die door een opleiding of omscholing de stap naar het onderwijs willen maken of zich hierin verder willen oriënteren. Wij bieden een oriëntatietraining ‘Zin in Lesgeven’, eventueel gevolgd door: een dienstverband bij een school en een volledige vergoeding van de opleidingskosten voor een zij-instromer (zolang de subsidie wordt verstrekt).

Jij bent iemand die een carrière switch overweegt en als docent voor de klas wil staan. Dit kan een traject zijn dat veel vragen bij je oproept. Om als zij-instromer in het onderwijs aan de slag te gaan is het van belang dat jij:

 • Je hebt minimaal een HBO-opleiding afgerond;Je hebt voldoende maatschappelijke ervaring en affiniteit met de doelgroep;

 • Je bent in staat om een VOG aan te vragen;

 • Je beheerst de Nederlandse taal.

Als zij-instromer maak je vanuit een ander beroep de overstap naar het onderwijs. Als zij-instromer ga je aan de slag voor de klas en breng je de praktijk met jouw ervaring naar het klaslokaal. Er zijn meerdere manieren om zij-instromer te worden. De weg die jij moet afleggen om zij-instromer te worden, hangt onder andere af van jouw vooropleiding en in welk type onderwijs je graag wilt werken. De procedure om dit te onderzoeken ziet er als volgt uit:

 • Een training “Zin in lesgeven”. Dit is een driedaagse kennismaking van het onderwijs, bekostigd door RAP West-Brabant. Je maakt kennis met de ins en outs van het docentschap en een meeloopdag. Deze cursus vindt plaats in Roosendaal op 12, 13 en 14 juni 2024.
 • Als je voor het onderwijs kiest, ben je het afhankelijk van jouw situatie, 9 maanden (voor Pedagogisch didactisch getuigschrift voor het MBO), 2 jaar voor HBO Bachelor met werkervaring vakgebied tot maximaal 4 jaar (volwaardige HBO opleiding) met de opleiding bezig. Het studietraject loopt naast je baan in het onderwijs.
 • Indien je al een lesbevoegdheid hebt, is het ook mogelijk om een tweede lesbevoegdheid te behalen voor een ander (kansrijk) vak.
 • Samen met jou zoeken wij naar een school (MBO of VO) waar je aan de slag kunt gaan. Dit verloopt via de bovenbestuurlijke matcher van RAP (Regionale Aanpak Personeelstekort) West-Brabant.
 • De studieadviseur van RAP informeert je graag over het omscholingsprogramma dat in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen in West-Brabant wordt aangeboden en de mogelijkheden die er zijn voor jou. Wil je alvast hier meer over weten? Bel gratis onze studieadviseur:  08850-85888

Ben je enthousiast geworden en wil je lesgeven in een kansrijk vak? Meld je dan hier aan voor een oriënterende stage en de cursus “Zin in lesgeven” op 12, 13 en 14 juni 2024 in Roosendaal.

Er zijn beperkt aantal plaatsen

Meer informatie over de cursus  “Zin in Lesgeven”

Is het leraarschap iets voor jou?

De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap. Na afloop kun jij de vragen beantwoorden: of je ‘het moet doen’, of je er gelukkig van wordt, en of je het in je hebt. Tweede, minstens zo belangrijke doel van de training is het enthousiasmeren en motiveren van degenen die het ‘in zich’ hebben. We bieden deze training op diverse locaties in het land aan.

Wat ga je doen?

Je volgt drie aaneengesloten dagen op:

12, 13 en 14 juni 2024

Roosendaal

9.00 – 18.00 uur

Denk jij na over een carrière als leerkracht? Na de training Zin in Lesgeven weet je beter of dit mooie beroep bij je past. De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap. Na afloop kun je de vraag beantwoorden of ‘je het moet doen’, of je er gelukkig van wordt én of je het in je hebt.

De trainers hebben veel ervaring, weten waar ze het over hebben en zijn enthousiast over het onderwijs. Ze nemen geen blad voor de mond bij hun advies aan de deelnemers en ondersteunen bij eventuele vervolgtrajecten. Tijdens de training hanteren ze het principe ‘Teach-As-You-Preach’.

Tijdens de training staat het primaire proces centraal. We gaan aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • De les voorbereiden
 • De les uitvoeren
 • De docent
 • De (lastige) klas
 • De leerling aan het werk
 • Met leerlingen omgaan

Daarnaast komt onder andere het volgende aan de orde: jouw motieven om het onderwijs in te gaan in relatie tot wat de wetenschap hierover zegt. Jouw biografie in relatie tot het leraarschap. Welke doelgroep bij je past én welke vervolgopleidingen er voor jou mogelijk zijn. Daarbij reflecteer je steeds op de vraag: In hoeverre past het leraarschap dan bij mij?

Na de training Zin in Lesgeven heb jij een compleet en realistisch beeld van het beroep van docent. Je weet of je ‘het moet doen’, of je er gelukkig van wordt, en of je het in je hebt. Je krijgt na afloop van de training van ons een bewijs van deelname. Ook kunnen we straks een referentie zijn bij latere sollicitaties. Vooral in deze tijd van enorme lerarentekorten is het van extra groot belang dat de juiste mensen voor de klas komen. Wetenschappelijk publicaties in binnen- en buitenland ondersteunen dit belang. In met name de internationale literatuur zijn diverse aanknopingspunten te vinden voor succesvolle criteria en procedures om te matchen en te selecteren.

Na het volgen van de training ontvang je een bewijs van deelname.

Wil je hier meer over weten?

Interview met Arend Jan Zwarteveen bij Spijkers met Koppen (28-05-2023):

https://www.nporadio2.nl/fragmenten/spijkers-met-koppen/ba2783b1-e5b2-4b3e-9420-0d455ac20efe/2022-05-28-zij-instromers

Ervaringsverhaal:

https://hatseklas.nl/ervaringsverhaal/maureen-oostenbrink/