Werkzaam in het onderwijs – Basisonderwijs
U bevindt zich hier: Home1 / Werkzaam in het onderwijs2 / Werkzaam in het onderwijs – Basisonderwijs
Nog meer uit het onderwijs halen?
Ben je al werkzaam in het onderwijs, maar toe aan nieuwe uitdagingen of een vervolgtap? Wil je de kennis en ervaring uitbreiden in een andere onderwijssector? In het basisonderwijs kunnen ze jouw kwaliteiten goed gebruiken!
Afhankelijk van de opleiding die je hebt afgerond, kun je de overstap naar het basisonderwijs met of zonder extra opleiding maken.
Zij waarderen mijn hulp enorm en dat is een fijn gevoel.
Onderwijsassistent Eefje vertelt..
Eefje werkt als onderwijsassistent in het basisonderwijs. Ze wil graag haar eigen klas hebben en heeft de knoop doorgehakt om door te studeren. Ze is gestart met de flexibele deeltijdopleiding van Pabo Avans Hogeschool.
Wat maakt het werken in het basisonderwijs bijzonder?
Het werken als onderwijsassistent in het basisonderwijs is voor mij erg leerzaam, omdat ik naast stage ook op mijn werk mijn collega’s aan het werk zie. De dankbaarheid, de lachende gezichten van de leerlingen en het helemaal jezelf kunnen zijn, voor zowel de leerlingen als collega’s, voelt erg fijn. Als onderwijsassistent zorg ik voor extra handen in de klas, maar ben ik ook aan het werk met groepjes die ondersteuning nodig hebben of juist het tegenovergestelde; meer uitdaging. Daardoor ben ik een toegevoegde waarde in en buiten de klas. Die boodschap krijg ik ook regelmatig terug van mijn collega’s. Zij waarderen mijn hulp enorm en dat is een fijn gevoel.
Waarom heb je gekozen om de Pabo te gaan doen?
Op mijn zeventiende zakte ik voor de examens op de havo, maar ik had wel het plan om daarna de Pabo te gaan doen. Na nog een examenjaar en een ingrijpende gebeurtenis in mijn thuissituatie besloot ik om mij te gaan verdiepen in hoe ik jonge moeders kon helpen. Daarom schreef ik mij in voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en heb ik mijn bachelor Social Work gehaald. Ik ben gaan werken als jeugd- en gezinscoach, maar na anderhalf jaar wist ik dat mijn hart ergens anders lag. De verhalen van mijn vriend – die ook voor de klas staat – zorgden voor kriebels in mijn buik. Na veel gesprekken met hem, een dagje meelopen op zijn school en een open avond, heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mij ingeschreven voor de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) en werk ik daarnaast als onderwijsassistente.
Hoe combineer je werken, opleiding en stagelopen?
Op dit moment volg ik de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Flexibele deeltijd betekent dat je ervoor kan kiezen om het traject versneld te doorlopen, zodat je ook eerder je diploma haalt. Mijn streven is om mijn diploma in 2,5 jaar te halen. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden waar je aan moet voldoen. Op dinsdag- en donderdagavond heb ik les. Dat is pittig naast werken, maar met een goede planning kom je al een heel eind. Afgelopen schooljaar heb ik iedere maandag stage gelopen op een school. Daarnaast werk ik 16 uur per week als onderwijsassistent op een andere school. Dat betekent dat ik op mijn vrije middagen en in het weekend mijn tijd besteed aan het voorbereiden van lessen en verslagen schrijf. Een sociaal leven is daarnaast ook belangrijk. Zoals ik net al aangaf is een goede en strakke planning essentieel. Bovendien speelt mijn motivatie ook een grote rol op het behalen van mijn doel om straks mijn eigen klas te hebben.
Heb je tips voor anderen die dit mogelijk ook willen gaan doen?
Als je interesse hebt in de flexibele deeltijd, dan kun je je altijd inschrijven voor de open avond. Daar vertellen de vakdocenten en studenten van de Pabo wat je kan verwachten van de opleiding en kun je je vragen stellen. Ook is er een leerkracht aanwezig die je meer kan vertellen over hoe het is om voor de klas te staan.
Mocht je er echt voor willen gaan, raad ik je aan om rekening te houden met de studietijd. Ik besteed per week ongeveer 5-10 uur per module (als ’versneller’ volg ik er twee tegelijkertijd). De Pabo zelf geeft aan dat je rekening moet houden met een studietijd van ongeveer 15-20 uur per week per module. Verder wil ik je meegeven dat ik de Pabo niet moeilijk vind, het is vooral veel werk maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Tot slot is je eerder opgedane kennis en expertise meer dan welkom in het werkveld en kun je deze inzetten, zoals mijn ervaring als hulpverlener. Bovendien kunnen we zo van elkaar leren.
Twijfel je nog?
Meld je dan aan voor een meeloopdag op een basisschool, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn.
Antwoord op je vragen
Ben je leerkracht binnen het basisonderwijs en wil je je binnen die functie verder ontwikkelen?
Laat je inspireren op de site RuimbaanvoorPO en bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende. Misschien kun jij de verdieping opzoeken als taalcoördinator. Avans+ biedt verschillende mogelijkheden aan.
Ben je leerkracht in het basisonderwijs en wil je de overstap maken naar een andere school of stichting?
Ben je onderwijsassistent in het basisonderwijs en wil je leerkracht worden?
Dan is de flexibele deeltijdopleiding bij Pabo Avans Hogeschool misschien iets voor jou.
De deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs is flexibel van karakter. Dit betekent dat je deze 4 jarige opleiding kunt versnellen en er daardoor korter over kunt doen. Voor de deeltijdopleiding loop je stage en is er daarnaast voldoende tijd om je huidige baan in deeltijd te behouden. Voor de deeltijdopleiding heb je minimaal een mbo4-, havo- of vwo-diploma nodig. Na de opleiding draag je de titel Bachelor of Education. Bekijk de website van Avans Hogeschool voor meer informatie over de deeltijdopleiding.
Het schoolbestuur waar je in dienst bent, kan via een subsidieregeling een tegemoetkoming ontvangen voor de studiekosten en/of -tijd voor een onderwijsassistent of leraarondersteuner die de opleiding tot leerkracht volgt. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever.
Ben je nu leerkracht in het VO en wil je de overstap maken naar het PO?
Als je een tweede- of eerstegraads bevoegdheid hebt voor een schoolvak dat overeenkomt met een vak op een basisschool, mag je in dat vak lesgeven. Als je bijvoorbeeld een bevoegdheid wiskunde hebt, kan je rekenles geven op de basisschool. Als je alle vakken in het basisonderwijs wil geven, moet je een bevoegdheid halen op een Pabo. Aangezien je al ervaring hebt in het onderwijs, kan dat via een zij-instroomtraject of een (flexibele) deeltijdopleiding.
Copyright – Onderwijsloket West-Brabant – Privacy policy – Ontwerp door Studio MES