Werk je in het onderwijs, dan willen we je graag behouden!

Ben je werkzaam in het onderwijs, dan ben je nooit uitgeleerd. Uit onderzoek blijkt dat het up-to date houden van jouw vakkennis, didactische kennis en een mogelijkheid tot groei binnen je onderwijs carrière een grote rol spelen in jouw werkplezier en persoonlijke ontwikkeling.

Er zijn tal van professionaliseringstrajecten, bedrijfsbezoeken en opleidingsmogelijkheden waardoor jij je kan ontwikkelen in de breedte, in inhoud of misschien wel richting een leidinggevende rol.

Ik wil goed blijven presteren in het onderwijs

Professionaliseren

Professionaliseren kan op verschillende manieren. Ben je op zoek naar inhoudelijke vakkennis? Of wil je je juist als persoon ontwikkelen? Op basis van jouw scholingsbehoefte is er een diversiteit aan cursussen en opleidingstrajecten. Er zijn professionaliseringstrajecten voor beginnende en ervaren docenten.

Tilburg University en Fontys bieden op maat verschillende professionaliseringstrajecten, projecten en programma’s aan. Op basis van de scholingsbehoefte verzorgen zij cursussen en/of opleidingstrajecten:

Overweeg jij een carrière switch  binnen het middelbaar beroepsonderwijs?

Wat leuk dat je hier over nadenkt! Want ook als je al in het onderwijs werkt, zijn er tal van mogelijkheden

Ben jij al in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je huidige werk een nieuwe boost geven? Je wilt breder inzetbaar zijn binnen jouw school of schoolbestuur, meer uren gaan werken of vakoverstijgend werken?  Dan is het behalen van een extra lesbevoegdheid voor jou een goede keuze. Dit kan op 2 manieren:

  1. Via het zij-instroomtraject; waarbij je jouw afgeronde HBO- of WO- opleiding + relevante werkervaring voor het schoolvak dat je wilt gaan geven inzet. Nadat je een geschiktheidsonderzoek hebt doorlopen, ga je direct aan de slag op een school. Je volgt tegelijkertijd een scholingstraject op maat aan een hogeschool of universiteit. Je hebt geen studiekosten, maar wel salaris.
  2. Via een reguliere deeltijdopleiding. Je hoeft dan nog geen baan te hebben in het vak dat je wilt gaan geven, maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld in de 2e helft van je deeltijdopleiding ook echt werkzaam te zijn als docent.

Wil je jouw expertise vergroten in jouw vak, bijvoorbeeld Engels, Nederlands of Wiskunde? Een onderwijsmaster is dé manier om jezelf verder te ontwikkelen als leraar en je eerstegraads lesbevoegdheid te halen. Met een onderwijsmaster specialiseer je jezelf in het vak van jouw keuze. De masteropleiding biedt een verdieping, vakinhoudelijk, vakdidactisch en zelfs vakoverstijgend. Je leert om los van methoden te kunnen werken, leerlingen uit te dagen en hun specifieke belangstelling aan te spreken. Na de masteropleiding ben je in staat om bij te dragen aan de visieontwikkeling en vernieuwing van jouw vak op school maar ook op regionaal en landelijk niveau.

Hbo-vakmaster in het onderwijs | Fontys

Je wilt je bijvoorbeeld oriënteren op een leidinggevende functie of je specialiseren in toetsen of extra ondersteuning van leerlingen. Het volgen van een algemene master of een opleiding richting management is dan voor jou de juiste keuze.

  • TIAS school for Business and Society, locatie Tilburg campus, biedt meerdere opleidingen die interessant kunnen zijn voor onderwijsprofessionals, zoals de opleiding toekomstbestendig onderwijsbestuur en de executive master of management in education. Voor meer informatie, zie https://www.tias.edu/opleidingen
  • Fontys biedt een uitgebreid aanbod aan leiderschapsopleidingen, waarmee je de kennis en vaardigheden ontwikkelt die jou een bredere kijk op de organisatie geeft. Van daaruit leer je sturing te geven aan team- en onderwijsontwikkeling. Kijk voor alle mogelijkheden op Leiderschap in het onderwijs | Fontys
  • Wil jij jezelf specialiseren als professional in het onderwijs? Een onderwijsmaster is dé manier om jezelf verder te ontwikkelen en het onderwijs vooruit te brengen. Met een masteropleiding leg je het fundament om het onderwijs van morgen te verbeteren Word master in je vak | Fontys

Opleidingen

Naam school Titel opleiding Sector Plaats opleiding Duur opleiding Voltijd/Deeltijd/Anders Startdatum opleiding Benodigde vooropleiding
CURIO