Werkzaam in het onderwijs – Speciaal Onderwijs

Kom een dagje meelopen op een basisschool of in het speciaal onderwijs en ontdek of het beroep leerkracht bij jou past!

Nog meer uit het onderwijs halen?

Ben je al werkzaam in het onderwijs, maar toe aan nieuwe uitdagingen of een vervolgstap? Heb jij een grote drive om je te specialiseren in de begeleiding van leerlingen met ernstige gedragsproblemen? Wil je jouw kennis en ervaring toepassen en uitbreiden in het speciaal onderwijs?

In het speciaal onderwijs kunnen ze jouw kwaliteiten en enthousiasme goed gebruiken!

Als je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je de overstap naar het speciaal onderwijs zonder extra opleiding maken.

Leerkracht Hilal vertelt..

Hilal werkte in het basisonderwijs, maar merkte dat ze daar niet de tijd kon pakken om leerlingen met gedragsproblematiek verder te brengen. Ze heeft daarom de overstap gemaakt naar het speciaal onderwijs en geeft nu les aan groep 6 op Speciaal Onderwijs De Koperakker.

In het basisonderwijs heb ik gewerkt met leerlingen met een gedragsproblematiek. Deze leerlingen zag ik met de kleine stapjes die ze namen, ontzettend groeien. In het basisonderwijs hadden we te maken met grote groepen, waardoor ik niet altijd de nodige begeleidingstijd had voor dit soort leerlingen. Ik vind het belangrijk om de tijd te kunnen nemen om de leerlingen te zien, te begeleiden en hiermee hun capaciteiten te vergroten. Helaas ondervond ik dat dit niet altijd kan in het basisonderwijs. Dus toen heb ik de keuze gemaakt om te solliciteren in het speciaal onderwijs en ben ik terecht gekomen op De Koperakker.

De overstap van basisonderwijs naar speciaal onderwijs bevalt mij heel erg goed. Wij werken hier met kleine groepen, waardoor ik de nodige tijd kan nemen voor al mijn leerlingen. Deze tijd en aandacht verdienen ze. De groei die de leerlingen maken – met kleine stapjes – op het gebied van gedrag en didactiek, geven mij als leerkracht energie en een gelukkig gevoel. Er zitten natuurlijk ook wel eens pittige dagen tussen. Het is dan de kunst om dingen te zien in kansen en niet in problemen. Deze dagen laten mij weer nadenken hoe ik het de volgende dag in een ander vat moet gieten. Zo leren niet alleen de leerlingen, maar blijf ik ook altijd nog bijleren. Het is interessant om te werken met leerlingen met gedrags- en psychiatrische problemen.

Het ontroerendste wat een leerling tegen mij heeft gezegd:
“Juf, jij zegt toch altijd dat wij ook een beetje jouw kindjes zijn? Regel jij dan ook voor mij een kinderfeestje?’’
“ Juf ik wil graag over naar groep 7, maar als ik blijf zitten vind ik het ook niet erg want dan zit ik nog bij jou’’

Het grappigste wat een leerling tegen mij heeft gezegd:
‘’Als ik later groot ben, mag je mijn Dinosauruspark bezoeken, want dan word ik een wetenschapper die de Dinosaurussen weer tot leven brengt’’

Kennis overbrengen en werken met leerlingen dat lijkt me fantastisch.

Juf Hilal

Wat is speciaal onderwijs?

Het speciaal onderwijs is ingericht voor leerlingen met speciale leerbehoeften. Het speciaal onderwijs bestaat uit vier clusters. De clusters zijn ingedeeld op basis van de problematiek van de leerlingen.

  • Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen
  • Cluster 2: dove, slechthorende kinderen en kinderen met een taal- spraakontwikkelingsstoornis
  • Cluster 3: motorisch gehandicapte, verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke kinderen
  • Cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen

Welke mogelijkheden zijn er?

Als je in het bezit bent van een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs, kun je direct de overstap maken naar het speciaal onderwijs. Er is dan geen extra opleiding nodig. Je kunt gewoon solliciteren op een vacature. Vaak wordt er wel gevraagd naar ervaring of duidelijke affiniteit met de betreffende doelgroep.

Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs, dan kan je het zij-instroomtraject of de flexibele deeltijdopleiding bij Avans Hogeschool volgen. Voor meer informatie klik je hier.

Twijfel je nog?
Meld je dan aan voor een meeloopdag op een basisschool, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn.

Volg RAP voor de klas via

Primair Onderwijs en Speciaal Onderwijs

Volg RAP West-Brabant via

Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs

© Copyright - RAP West-Brabant - ontwikkeld door FHost - privacy policy
Geverifieerd door MonsterInsights