Overweeg jij een carrièreswitch naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO)?
Wat leuk dat je hierover nadenkt! Als leraar heb je een veelzijdige baan. Naast expert op je vakgebied ben je als leraar pedagoog, communicatiedeskundige en organisatietalent in één. Kortom: jij zet de leerbehoefte van de student centraal.
Tekort -vakken zijn:
Bekijk de animatie over de mogelijke trajecten:
Er zijn grofweg drie vertrekpunten als zij-instromer:
Reguliere deeltijdopleiding
Je hoeft dan nog geen baan te hebben in het onderwijs, maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld in de 2e helft van je deeltijdopleiding ook echt werkzaam te zijn als docent.
Pedagogisch didactisch getuigschrift, PDG
Je hebt een baan gevonden op het mbo, maar er is voor het vak dat jij wilt gaan geven geen lerarenopleiding. Je bent hiervoor bekwaam op hbo-niveau door middel van een hbo-diploma of hbo-assessment.
Hoe is het om docent te zijn op het MBO?
Bekijk de video van de zij-instromers Robert, Jessie en Mark
Wil je niets missen? Volg de ervaringen van Robert, Jessie en Mark
Elke dag kun jij het verschil maken voor jongeren en jongvolwassenen die zich voorbereiden op een plek op de arbeidsmarkt. Je ondersteunt en begeleidt hen naar het gewenste niveau om hun vak uit te gaan oefenen. Jouw enthousiasme voor je vak breng je over op de leerlingen. Jij helpt jonge mensen om zich als mens én als vakman/vakvrouw te ontwikkelen. Aan jou de uitdaging om hen te boeien en te laten groeien naar zelfstandigheid.
Wat is het MBO?
Op het mbo zitten studenten van 16 jaar en ouder. Ze leren er voor het beroep van hun keuze. Ze krijgen beroepsgerichte vakken, maar ook vakken zoals taal en rekenen. De meeste studenten komen vijf dagen per week naar school en gaan na een tijdje stage lopen. Dit noemen we de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Andere studenten werken al in het beroep en komen daarnaast één of twee dagen per week naar school. Dat noemen we de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Het mbo kent veel verschillende opleidingen die onderverdeeld zijn in acht sectoren: Vormgeving en Media; Sociaal en Onderwijs; Recht en Administratie; Economie en Bedrijf; Horeca en Toerisme; Gezondheid en Sport; Dieren en Planten; Bouw en Techniek.