Overweeg jij een carrièreswitch naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO)?

Wat leuk dat je hierover nadenkt! Als leraar heb je een veelzijdige baan. Naast expert op je vakgebied ben je als leraar pedagoog, communicatiedeskundige en organisatietalent in één. Kortom: jij zet de leerbehoefte van de student centraal.

Heb je de beslissing al gemaakt?

Meld je aan als zij-instromer, gastdocent of hybride-docent !

Wil je eerst meer informatie?

Meld je aan voor de banenmarkt.

Bekijk onze webinar voor zijinstromers.

Wil je eerst onderzoeken of het  MBO-onderwijs iets voor je is?

Meld je aan voor een MBO oriëntatiestage.

Tekort -vakken zijn:

Bekijk de animatie over de mogelijke trajecten:

Er zijn grofweg drie vertrekpunten als zij-instromer:

Je hoeft dan nog geen baan te hebben in het onderwijs, maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld in de 2e helft van je deeltijdopleiding ook echt werkzaam te zijn als docent.

Je hebt een baan gevonden op het mbo, maar er is voor het vak dat jij wilt gaan geven geen lerarenopleiding. Je bent hiervoor bekwaam op hbo-niveau door middel van een hbo-diploma of hbo-assessment.

Je neemt jouw specifieke ervaring en kennis mee vanuit je vakgebied. Een docent die verantwoordelijk is voor de lessen begeleidt jou.

Schrijf je hier in als hyrbride- of gastdocent

Hoe is het om docent te zijn op het MBO?

Elke dag kun jij het verschil maken voor jongeren en jongvolwassenen die zich voorbereiden op een plek op de arbeidsmarkt. Je ondersteunt en begeleidt hen naar het gewenste niveau om hun vak uit te gaan oefenen. Jouw enthousiasme voor je vak breng je over op de leerlingen. Jij helpt jonge mensen om zich als mens én als vakman/vakvrouw te ontwikkelen.  Aan jou de uitdaging om hen te boeien en te laten groeien naar zelfstandigheid.

Op het mbo zitten studenten van 16 jaar en ouder. Ze leren er voor het beroep van hun keuze. Ze krijgen beroepsgerichte vakken, maar ook vakken zoals taal en rekenen. De meeste studenten komen vijf dagen per week naar school en gaan na een tijdje stage lopen. Dit noemen we de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Andere studenten werken al in het beroep en komen daarnaast één of twee dagen per week naar school. Dat noemen we de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Het mbo kent veel verschillende opleidingen die onderverdeeld zijn in acht sectoren: Vormgeving en Media; Sociaal en Onderwijs; Recht en Administratie; Economie en Bedrijf; Horeca en Toerisme; Gezondheid en Sport; Dieren en Planten; Bouw en Techniek.

Het is mogelijk om opleidingstrajecten telefonisch te bespreken.

 Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een HR-medewerker van een school bij jouw in de buurt.

  Combineer een opleiding met een baan, kijk op onze vacature-pagina.