Maak jij het verschil?
Ben je toe aan een carrière-switch die zorgt voor meer uitdaging? En word je enthousiast van een klas die je uitdaagt om verder te kijken en om een andere manier van begeleiding vraagt? Dan is dit het moment voor jou om leerkracht in het speciaal onderwijs te worden via het zij-instroomtraject.
Gebruik de ervaring die je tot nu toe hebt opgedaan in een andere branche om het verschil te maken in het speciaal onderwijs. Je werkt met leerlingen die een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap hebben. Of die langdurig ziek zijn. Als leerkracht kan je in het speciaal onderwijs echt het verschil maken bij deze leerlingen! Tijdens het zij-instroomtraject word je omgeschoold tot een bevoegde leerkracht en krijg je gedurende het traject handvatten om aan de slag te kunnen in het speciaal onderwijs.
Je kunt direct aan de slag in het werkveld, daar leer je toch het meest.
Zij-instromer Lottie vertelt..
Lottie volgt het 2-jarig zij-instroomtraject om haar steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Zij geeft nu les aan groep 7 op Speciaal Onderwijs De Koperakker.
Wat deed je voordat je het onderwijs in ging/wilde?
Ik werkte in de ambulante hulpverlening met jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Later in de jeugdzorg bij Juzt Krabbebossen. Zo ben ik ook in contact gekomen met Speciaal Onderwijs De Koperakker.
Waarom heb je gekozen om in het speciaal onderwijs te gaan werken?
De doelgroep leerlingen in cluster 4, vind ik ontzettend interessant. Kinderen met gedrags- of psychiatrische problemen krijgen naast onderwijs ook intensieve begeleiding. Het werken met een groep kinderen trok mij altijd al aan en de combinatie van gedrag en didactiek leek me een mooie uitdaging. Ik kan nu mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen!
Hoe ben je op het idee gekomen om juist het zij-instroomtraject te gaan doen? En hoe heb je dat aangepakt?
Om eerlijk te zijn had ik weinig zin meer om nog 4 jaar fulltime te gaan studeren. Na veel googelen over de deeltijd opleiding kwam ik terecht bij de optie voor de zij- instroom. Het zij-instroomtraject maakt het mogelijk om te werken, biedt daardoor financiële zekerheid en daarnaast een leuke studie. Ik kan het vak direct uitoefenen waar ik ontzettend blij van word!
Voordat je begint leg je een geschiktheidsonderzoek af, waarin je laat zien dat je geschikt bent voor dit traject. Je geeft hierbij ook een gastles op een willekeurige basisschool. Zo kun je gelijk zelf ervaren of het bevalt! Als je het geschiktheidsonderzoek behaalt, ga je aan de slag met de opleiding en volg je verschillende modules, zoals rekenen, taal/spelling, pedagogiek, bewegingsonderwijs, etc.
Je sluit je studie af met het schrijven van een meesterstuk waarin je je visie beschrijft en aantoont waarom jij geschikt bent als leerkracht in het onderwijs, het zogeheten bekwaamheidsonderzoek.
Wat vind je van het zij-instroomtraject? Hoe vond je het om direct voor de klas te staan?
Het is fijn dat je direct aan de slag kunt in het werkveld, daar leer je toch het meest. Daarnaast is het fijn om begeleiding te krijgen op de werkvloer. De studieavonden vinden wekelijks plaats met een vaste groep studiegenoten, wat fijn is om ervaringen uit te kunnen wisselen en je de mogelijkheid krijgt om te sparren. Je volgt verschillende modules waarin je meer kennis op doet over het vormgeven van lessen.
Heb je tips voor andere die dit mogelijk ook willen gaan doen?
Doen, doen, doen! Mijn droom was om mijn eigen klas in het onderwijs te kunnen draaien. Zodra je voor het zij-instroom traject kiest, kun je direct aan de slag!
Welke mogelijkheden zijn er?
Er zijn twee mogelijke opleidingsroutes om te kunnen werken in het speciaal onderwijs, namelijk een deeltijdopleiding of een zij-instroomtraject. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en interesse kun je kijken welke route het beste bij je past. In West-Brabant kun je beide opleidingsroutes volgen bij Avans Hogeschool.
Opleidingsroutes
Er zijn twee mogelijke opleidingsroutes, een deeltijdopleiding of een zij-instroomtraject. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en interesse kun je kijken welke route het beste bij je past. In West-Brabant kun je beide opleidingen volgen bij Avans Hogeschool in Breda.
Zij-instroomtraject
Bij het 2-jarige zij-instroomtraject ga je zelf op zoek naar een school waar speciaal onderwijs gegeven wordt, die jou in dienst neemt en je opleiding betaalt. Je staat dan ook al direct voor de klas. Naast een hbo- of wo-diploma, is het voor het zij-instroomtraject in het speciaal onderwijs van belang dat je een relevante vooropleiding en/of werkervaring hebt en dat je duidelijk affiniteit hebt met en motivatie om met deze doelgroep te werken.
Het traject vraagt veel inzet van je. Na het behalen van alle studiepunten, krijg je een onderwijsbevoegdheid. Dit is geen bachelor diploma. Met deze bevoegdheid kan je ook in het basisonderwijs werken. Bekijk deze folder voor meer informatie over dit traject bij Avans Hogeschool.
Deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs met TOPClass Gedragsspecialist
Je doet de 4-jarige deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) en tijdens de opleiding ga jij je specialiseren via het excellentieprogramma TOPClass Gedragsspecialist. Dit programma is ‘on top’ en wordt dus bovenop het reguliere programma aangeboden. Je leert hoe je op adequate wijze kinderen met gedragsproblemen binnen het regulier- en speciaal onderwijs kunt begeleiden.
De opleiding is flexibel van karakter, dat betekent dat je kunt versnellen en er daardoor korter over kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld twee modules tegelijkertijd volgen. Bij de deeltijdopleiding wordt je niet aangenomen bij een schoolbestuur, maar ben je een stagiaire. Zo heb je de mogelijkheid om in het beroep te groeien. Je loopt mee, zit achterin de klas en begint met het geven van deellessen. Je kunt naast je deeltijdopleiding nog een baan hebben. Voor de deeltijdopleiding heb je minimaal een mbo4-, havo- of vwo-diploma nodig. Na de opleiding draag je de titel Bachelor of Education.
Bekijk de website van Avans Hogeschool voor meer informatie over beide opleidingsroutes.
Antwoord op je vragen?
Wat is het verschil tussen een deeltijdopleiding en het zij-instroomtraject?
- Bij een deeltijdopleiding behaal je een bachelordiploma. Dit is niet bij het zij-instroomtraject. Daar behaal je een lesbevoegdheid.
- Voor het zij-instroomtraject kom je alleen in aanmerking als je een hbo- of wo-diploma op zak hebt en door een school als zij-instromer bent aangenomen. Bij de deeltijdopleiding heb je in beginsel minimaal een mbo4-, havo of vwo-diploma nodig of kun je instromen via de 21+toets.
- De school betaalt jouw opleidingstraject voor zij-instroom (deels) vanuit een subsidie van DUO. Bij deeltijdopleiding betaal je in principe zelf je studie.
Is werken in het onderwijs iets voor mij?
Online staan diverse hulpmiddelen om erachter te komen of het onderwijs bij je past.
• Test van Qompas
• Zelftest – carrièreswitch naar het onderwijs!
• Checklist word leraar van de Rijksoverheid Kijk wat er nodig is om leerkracht te worden. Beantwoord de vragen en maak een persoonlijk checklist
• Verschillende functies in het onderwijs van Onderwijsloket
Vergeet ook niet een dagje mee te lopen in het onderwijs. En laat je voorlichten door de verschillende opleidingsinstituten.
Hoe kom ik erachter welke opleidingsroute het beste bij mij past?
Allereerst is het verstandig om alle informatie van beide routes door te nemen. Bezoek vervolgens een open dag en ga in gesprek met zij-instromers en deeltijdstudenten. Hoor hoe zij het ervaren en stel al je vragen. Kijk ook naar je persoonlijke situatie en ga het gesprek aan met je familie of partner om te kijken wat het meest wenselijk is. Mocht je er niet zelf uit kunnen komen, dan kun je altijd een persoonlijk adviesgesprek aanvragen via het landelijk onderwijsloket.
Hoe is het om leerkracht te zijn in het speciaal onderwijs?
Juf Lieke laat je graag zien hoe het is om als leerkracht in het speciaal onderwijs te werken. Zij vertelt je hoe een werkdag er voor haar uitziet, wat belangrijk is en waar ze voldoening uit haalt. Ook geeft ze aan hoe het is om met leerlingen te werken die speciale en andere aandacht nodig hebben. Het is belangrijk dat leerlingen zich fijn voelen op school en daar kun jij als leerkracht aan bijdragen door te kijken waar hun talenten liggen. Daarnaast zorg je voor een duidelijke structuur en dagelijkse routines. Bekijk deze video’s
Twijfel je nog?
Meld je dan aan voor een meeloopdag op een basisschool, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om leerkracht te zijn.
Copyright – Onderwijsloket West-Brabant – Privacy policy – Ontwerp door Studio MES